mecidiyekoyilan.com sisliclub.com bakirkoynet.com halkalibeste.com avcilartasarim.com sirintepeevleri.com bahcesehirkonut.com taksimpark.com besiktastayim.net kartalpartnerler.com mykadikoy.com umraniyeilan.com anadoluchat.com maltepeozel.com ankabeylikduzu.com opendik.com avrupasabah.com kocaeligrafiktasarim.com niceantalya.com atakoykbb.com eskisehireleman.com muglafethiye.com sakaryagunlukkiralik.com muglalilaremlak.com malatyayolyardim.com denizliavize.com konyakonutborsasi.com kayseriliforumu.com ankaraenglishtime.com bursawikipedia.com neizm.com

Domuz Böbreği İnsana Nakledildi

Sağlık (İGF) - İGF Haber Ajansı | 20.10.2021 - 22:06, Güncelleme: 20.10.2021 - 22:06
 

Domuz Böbreği İnsana Nakledildi

ABD'deki cerrahlar, bir domuz böbreğini ilk kez bir insana başarılı bir şekilde nakletti Domuz böbreği, atıkları filtreleyerek ve alıcının bağışıklık sistemi tarafından reddedilmeden idrar üreterek olması gerektiği gibi çalışmaya başladı. Bilim insanları, bu durumun dünyada organ bekleyen yüz binlerce insanın hayatını kurtarabileceğini açıkladı.

New York Üniversitesi Langone Hastanesi'ndeki cerrahlar bir hayvandan alınan organı insan vücuduna başarıyla naklederek dünyada bir ilki başardı. Yeni gelişme, hayat kurtaran nakiller için hayvan organlarını kullanma konusunda onlarca yıl süren arayışta 'önemli bir adım'a işaret ediyor. GENLERİ DEĞİŞTİRİLDİ Bununla birlikte doktorlar, operasyondan önce domuz böbreğinin genlerini hastaya uyacak şekilde değiştirdi. Böylece, böbreğin dokularında reddedilmeyi tetikleyen neredeyse hiçbir molekül kalmadı.  Araştırmacılar, nakil yapılan kişinin,  ailesi yaşam desteğinden çıkarılmadan önce deneyi kabul eden böbrek fonksiyon bozukluğu belirtileri olan ve beyin ölümü gerçekleşen bir hasta olduğunu söyledi.  OLDUKÇA NORMAL BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMAYA BAŞLADI Nakil işleminin ardından böbreğin hastayla uyumu üç gün boyunca gözlemlendi. Araştırmayı yöneten organ nakli cerrahı Dr. Robert Montgomery, nakledilen böbreğin işlevinin test sonuçlarının "oldukça normal göründüğünü" söyledi. Montgomery, ayrıca böbreğin, nakledilen bir insan böbreğinden 'beklenilen miktarda idrar' ürettiğini ve değiştirilmemiş domuz böbreklerinin insan olmayan primatlara nakledildiğinde görülen güçlü, erken reddetmeye dair hiçbir kanıt bulunmadığını açıkladı. Montgomery, zayıf böbrek fonksiyonunun bir göstergesi olan düşük kreatin seviyesinin nakilden sonra normale döndüğünü sözlerine ekledi.  TÜRKİYE'DE YAKLAŞIK 230 BİN KİŞİ BÖBREK NAKLİ BEKLİYOR Diğer taraftan, Türkiye'de binlerce hastanın sağlığına kavuşmak için tek umudu organ nakli.  Sağlık Bakanlığı tarafından geçen yıl açıklanan verilere göre 292 bin 65 kişi nakil için bekliyor. Özellikle salgın dönemiyle bağışçı sayısında azalma oldu ama uygun organ bulunduğunda nakiller devam ediyor. Organ nakli, binlerce hastanın yaşama tutunmak için tek şansı. Türkiye'de 292 bin 65 kişi uygun organın bulunmasını bekliyor. İlk sırada böbrek nakli yer alıyor Nakil bekleyenlerin başında ise 229 bin 774 kişi ile böbrek hastaları geliyor. Son 10 yılda 33 bin 3 kişi böbrek nakli ile hayata tutundu.  Bilim insanları, hayvanlardan insanlara organ nakli yapmanın dünya genelinde yüz binlerce kişinin hayatını kurtarabileceğini açıkladı.Öte yandan, bilim insanları yıllardır  hayvan organlarını nakil için kullanma olasılığı üzerinde çalışıyorlar. Ancak insan vücudu tarafından anında reddedilmeyi nasıl önleyebilecekleri konusunda sürekli bir engelle karşılaştılar. Montgomery'nin ekibi, reddetmeyi tetikleyen bir karbonhidrat molekülü (alfa-gal, glikan) için domuz genini devre dışı bırakmanın sorunu önleyeceğine inanıyordu .Bunu yapmak için, dişi domuz içine bir geni değiştirilmiş bir domuz embriyosu implante edildi.
ABD'deki cerrahlar, bir domuz böbreğini ilk kez bir insana başarılı bir şekilde nakletti Domuz böbreği, atıkları filtreleyerek ve alıcının bağışıklık sistemi tarafından reddedilmeden idrar üreterek olması gerektiği gibi çalışmaya başladı. Bilim insanları, bu durumun dünyada organ bekleyen yüz binlerce insanın hayatını kurtarabileceğini açıkladı.

New York Üniversitesi Langone Hastanesi'ndeki cerrahlar bir hayvandan alınan organı insan vücuduna başarıyla naklederek dünyada bir ilki başardı. Yeni gelişme, hayat kurtaran nakiller için hayvan organlarını kullanma konusunda onlarca yıl süren arayışta 'önemli bir adım'a işaret ediyor.

GENLERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Bununla birlikte doktorlar, operasyondan önce domuz böbreğinin genlerini hastaya uyacak şekilde değiştirdi. Böylece, böbreğin dokularında reddedilmeyi tetikleyen neredeyse hiçbir molekül kalmadı.  Araştırmacılar, nakil yapılan kişinin,  ailesi yaşam desteğinden çıkarılmadan önce deneyi kabul eden böbrek fonksiyon bozukluğu belirtileri olan ve beyin ölümü gerçekleşen bir hasta olduğunu söyledi. 

OLDUKÇA NORMAL BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Nakil işleminin ardından böbreğin hastayla uyumu üç gün boyunca gözlemlendi. Araştırmayı yöneten organ nakli cerrahı Dr. Robert Montgomery, nakledilen böbreğin işlevinin test sonuçlarının "oldukça normal göründüğünü" söyledi. Montgomery, ayrıca böbreğin, nakledilen bir insan böbreğinden 'beklenilen miktarda idrar' ürettiğini ve değiştirilmemiş domuz böbreklerinin insan olmayan primatlara nakledildiğinde görülen güçlü, erken reddetmeye dair hiçbir kanıt bulunmadığını açıkladı. Montgomery, zayıf böbrek fonksiyonunun bir göstergesi olan düşük kreatin seviyesinin nakilden sonra normale döndüğünü sözlerine ekledi. 

TÜRKİYE'DE YAKLAŞIK 230 BİN KİŞİ BÖBREK NAKLİ BEKLİYOR

Diğer taraftan, Türkiye'de binlerce hastanın sağlığına kavuşmak için tek umudu organ nakli.  Sağlık Bakanlığı tarafından geçen yıl açıklanan verilere göre 292 bin 65 kişi nakil için bekliyor. Özellikle salgın dönemiyle bağışçı sayısında azalma oldu ama uygun organ bulunduğunda nakiller devam ediyor. Organ nakli, binlerce hastanın yaşama tutunmak için tek şansı. Türkiye'de 292 bin 65 kişi uygun organın bulunmasını bekliyor. İlk sırada böbrek nakli yer alıyor Nakil bekleyenlerin başında ise 229 bin 774 kişi ile böbrek hastaları geliyor. Son 10 yılda 33 bin 3 kişi böbrek nakli ile hayata tutundu. 

Bilim insanları, hayvanlardan insanlara organ nakli yapmanın dünya genelinde yüz binlerce kişinin hayatını kurtarabileceğini açıkladı.Öte yandan, bilim insanları yıllardır  hayvan organlarını nakil için kullanma olasılığı üzerinde çalışıyorlar. Ancak insan vücudu tarafından anında reddedilmeyi nasıl önleyebilecekleri konusunda sürekli bir engelle karşılaştılar. Montgomery'nin ekibi, reddetmeyi tetikleyen bir karbonhidrat molekülü (alfa-gal, glikan) için domuz genini devre dışı bırakmanın sorunu önleyeceğine inanıyordu .Bunu yapmak için, dişi domuz içine bir geni değiştirilmiş bir domuz embriyosu implante edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve alanyakenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
vip bayan
petshop