Gülüklü (Hülüklü) Çorba Nasıl Yapılır ?

Alanya Yöresel Yemeklerinin gözde çorbalarından olan Gülüklü Çorba geleneksel olarak yapılan düğün yemeklerinde, mevlitlerde, cenaze merasimlerinde ve davetlerde sıklıkla tercih edilmektedir. Adını içine atılan misket büyüklüğündeki köftelerden alan gülüklü çorba içerisinde bulunan nohut, pirinç, minik köfteler, küçük küçük doğranmış keçi işkembe (tercihe göre tavuk eti) den dolayı oldukça doyurucu olmasıyla da ana yemeği aratmadığı gibi lezzeti ile de akıllarda iz bırakır.

Özellikle düğünlerde tüm konuklara ikram edilmek üzere hazırlanan gülüklü çorbanın içindeki köftelerin yapımı aşamasında eş – dost – akrabalar arasında hoş sohbet ortamları kurulur, hanımlar birbirlerine kendi düğünlerinden hatıralarını anlatarak köftelere el lezzetlerini de katarlar. Düğünlerde tencerelerde ikram edilen çorbalar bol limon sıkılarak keyifle tüketilir. Eskiden ev düğünlerinde yapılan bu çorba ve diğer düğün yemeklerinden; gelin ve damada özellikle yedirilir ve hatta düğün akşamı da aç kalmasınlar diye evlerine de gönderildiği olurmuş. Bu sebeple bekâr kız ve oğlana takılmak için büyükler ‘Çorbanı ne zaman içeceğiz senin ‘derler ve artık evlenme zamanlarının geldiğini ima edip şakalaşırlarmış. Burada kastedilen çorba ‘’gülüklü’’ çorbaymış çünkü imkânlar el verdiğince bu çorba her düğünde yerini bulmaktaymış.

Günümüzde de durum pek değişmemiştir. Yine evlenme zamanı için ‘’Çorba İçmek’’ terimi kullanılmakta ve düğünlerden bir hafta önce ‘’İşin Olsun’’ haftası olarak bilinmektedir. Gelin ve damadın aileleri; evlerinde bir hafta boyunca misafirlerini ağırlamaktadır. Evlenecek çifte hediyelerini getiren misafirler, mutlaka ‘’Gülüklü Çorba’’ ve yöresel lezzetlerle ağırlandıktan sonra evden uğurlanmaktadır.

Gülüklü (Hülüklü) Çorba, 2019 yılında, Alanya Belediyesi tarafından "Alanya Gülüklü (Hülüklü) Çorba" adıyla "Coğrafi İşaretli Ürün" olarak tescil ettirilmiştir. 

Gülüklü (Hülüklü) Çorba (Düğün Çorbası) Malzemeleri Nelerdir? (8 - 10 Kişilik)

1,5 kg keçi veya dana işkembesi  6 su bardağı su (kemik suyu da kullanılabilir) 1 su bardağı pirinç 1 su bardağı haşlanmış nohut 4 yemek kaşığı domates salçası 4 adet orta boy domates  4 yemek kaşığı tereyağı  2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 yemek kaşığı kırmızıbiber 1 tatlı kaşığı tuz 1 yemek kaşığı kuru nane 2 limon

Gülük (Hülük) Malzemeleri

200 gr kıyma (yağsız, iki defa çekilmiş) 1 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tuz

İşkembenin Temizleme Aşamasında Kullanılacak Malzemeler

2 adet orta boy soğan 2 adet orta boy limon 4 yemek kaşığı tuz

İşkembenin Haşlanması Sırasında Kullanılacak Malzemeler

2 adet orta boy domates 2 adet orta boy soğan

Gülüklü (Hülüklü) Çorba (Düğün Çorbası) Nasıl Yapılır?

Ön Hazırlık

Çorba için kullanılacak pirinci, tuzlu ılık suda (1 yemek kaşığı tuz) ıslatınız. Çorbada kullanılacak olan 1 su bardağı nohutu bir gece önceden ıslatınız ve çorbanın yapılacağı gün kullanmak üzere haşlayınız.

Çorbayı Hazırlama

Kasaptan ilk temizliği yapılmış olarak aldığınız işkembeyi; kabuğunu soyarak büyük parçalara ayırdığınız soğan, dilimlenmiş kabuklu limon ve tuz ile kokusu gidene kadar ovaladıktan sonra (Ovalama işlemi 10 - 15 dk. yeterli olacaktır.) soğan ve limon parçalarını içinden çıkararak bol su ile yıkayınız.  Yıkadığınız işkembeler haşlanırken oluşan köpüğü alınız. Haşlanmaya devam eden işkembeye bütün olarak kabuğu soyulmuş 2 soğan ve 2 domatesi (Domateslere bıçak yardımı ile + işareti yapılmalıdır.) ekleyiniz.  Haşlanan işkembeleri ince ine kıyınız. Gülük (hülük) yapılacak kıymayı karabiber ve tuz ile yoğurduktan sonra nohut büyüklüğünden biraz büyük olacak parçalar halinde yuvarlayınız.  Tencereye sıvı yağı ve tereyağını koyarak eritiniz; hazırladığınız gülükleri kızartınız. Kızartılan gülüklerin içine rendelenmiş domates ekleyip bir süre kavurunuz; daha sonra salça ve kırmızıbiber de ekleyerek kavurma işlemine devam ediniz. Kavrulan karışıma su ve tuz ekleyiniz; çorba karışımı kaynayınca üzerine ince ince kıyılan işkembeleri ve haşlanmış nohutları ekleyiniz. Birkaç dakika kaynadıktan sonra limon suyu eklediğiniz çorbaya son olarak ıslatılmış ve süzülmüş pirinçleri ekleyiniz. Pirinçler yumuşadıktan sonra çorba kıvamını almış demektir.  Tencerenin altını kapatarak nane ekleyiniz; çorba servise hazırdır. 

Notlar

Eğer çorba çok koyu kıvamda ise tercihen bir miktar kemik suyu veya su eklenebilir.  Ön hazırlık olarak pirinçlerin ıslatılmasında tuz kullanılmasının sebebi, pirinçlerin diri kalmasını sağlamaktır.  Ayrıca, çorba yapımında pirinçler eklendikten sonra pirinçlerin lapa olmaması için tencerenin kapağı kesinlikle kapatılmamalıdır.  ,,