Alanya'da Caretta'lar Yumurtadan Çıktı

Alanya'nın Oba mahallesi sahilinde kuluçka süresini tamamlayıp, yumurtalarından çıkan yavru caretta carettalar deniz'e ulaşmak isterken, yoldan geçen araba ve sokak lamlalarının ışıklarına yönelerek yollarını şaşırdılar. Oba sahilinde bulunan duyarlı vatandaşlar yollarını şaşıran yavru caretta carettaları toplayarak, tekrar denize ulaşmalarına yardımcı oldular. 

CARETTA CARETTA HAKKINDA BİLGİLER 

Caretta carettalar sırt tarafı kahverengi veya kırmızımsı, alt tarafı ise beyazımsı açık sarı renkte olan deniz kaplumbağalarıdır. Yaşam döngülerinin neredeyse tamamını denizlerde geçiren bu hayvanlar sadece yumurtlamak için karaya çıkarlar. Ortalama 100-120 yıl yaşayan caretta carettaların bacakları yüzme görevini görecek şekilde kürek biçimini almıştır. Oksijeni havadan almalarına rağmen uzun süre su altında kalabilen bu deniz kaplumbağaları, milyonlarca yıl sürmüş değişim sürecinde suda yaşamaya tamamen uyum sağlamışlardır.

Fiziksel Özellikleri

Türkiye’de yaşayan caretta carettalar ortalama 70-75 cm boyunda, 50-55 cm genişliğindedir.Karapaks adı verilen sırt kabukları oval yapıda ve genellikle kahverengimsi bir renktedir. Yüzmeye elverişli kürek biçimini almış bacaklarında en fazla 2 adet tırnak bulunmaktadır. Başları üçgenimsi bir yapıda olan bu kaplumbağaların erkek ve dişi ayrımı ergin olmadan yapılamaz. Erkekler dişilere nazaran daha uzun bir kuyruğa sahiptir, tırnakları ise geriye doğru kıvrıktır.

Beslenme Şekilleri

Caretta carettalar etobur canlılardır. Denizanaları, süngerler, yumuşakçalar ve istiridye gibi deniz canlıları ile beslenirler. Avlarının kabuklarını çok çabuk parçalayabilmeyi sağlayan güçlü çeneleri vardır. Oldukça gelişmiş çene kasları ve sert kabuklu canlıları parçalayabilme özelliği, suda yaşam boyunca kazanılmış adaptasyonlardandır.

Üreme

Caretta carettaların yaşamlarının büyük kısmını denizlerde geçirdiğinden daha önce bahsetmiştik. Bu canlılar yumurtlama zamanı geldiğinde karaya çıkar ve yumurtalarını kumsallarda açtıkları çukurlara gömerler. Deniz kaplumbağalarının eşeysel olgunluğa erişme zamanı hakkında çok fazla ve farklı sonuçlar veren araştırmalar mevcuttur. Caretta carettaların eşeysel olgunluğa ulaşma süresi bazı araştırmacılara göre 6-7 yılken, bazılarına göre 12-30 yıldır. Dişi bir deniz kaplumbağası, tek seferde ortalama 100-120 yumurta bırakmaktadır.