Alanya Polisinden Önemli Bilgilendirme

Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Toplumsal Destekli Polislik Büro Amirliği tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada;

ŞİDDET MAĞDURU KİMDİR?

Şiddet içeren tutum ve davranışlara maruz kalan
Şiddet içeren tutum ve davranışlara maruz kalma tehlikesi bulunan
Şiddetten etkilenen
Şiddetten etkilenme tehlikesi bulunan
Kadınlar
Çocuklar
Aile Bireyleri
Tek Taraflı Israrlı Takip* mağdurları şiddet mağdurlarıdır.

TEK TARAFLI ISRARLI TAKİP

Aralarında aile bağı veya ilişki bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, şiddet uygulayanın, şiddet mağduruna yönelik olarak, güvenliğinden endişe edecek şekilde fiziki veya psikolojik açıdan korku ve çaresizlik duygularına sebep olacak biçimde, içeriği ne olursa olsun fiili, sözlü, yazılı olarak ya da her türlü iletişim aracını kullanarak ve baskı altında tutacak her türlü tutum ve davranışı, ifade eder.
Örnek: İstenmeyen ve korku yaratacak şekildeki ısrarlı arkadaşlık teklifleri.

ŞİDDET MAĞDURLARI NASIL KORUNUR?

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun şiddeti derhal önlemeye ve gerekli desteği sağlamaya yöneliktir. Bu Kanun gereğince şiddete maruz kalan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan herkes, ilgili makam ve kurumlara başvurabilir.
Bu kurum ve makamlar şiddete uğrayan ve şiddete uğrama tehlikesi içinde bulunan kişilerin bizzat başvurması zorunlu değildir. Şiddeti öğrenen veya tanıklık eden kişiler de başvurabilir.

POLİS VE JANDARMA NE YAPABİLİR?

Şiddete uğranıldığında ya da şiddete uğrama tehlikesi içinde olunduğunda başvurulacak yerlerden biri de polis ve jandarma karakollarıdır.

POLİS VEYA JANDARMANIN ALABİLECEĞİ KARARLAR NELERDİR?

Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amiri tarafından aşağıdaki koruyucu ve önleyici tedbir kararları verilebilir:
Mağdura ve gerekiyorsa çocuklarına kalacak bir yer sağlanmasına,
Hayati tehlike söz konusuysa geçici koruma altına alınılmasına,
Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması,
Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi,
Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula veya iş yerine yaklaşmaması,
Gerekli görülmesi hâlinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurması hariç çocuklarına yaklaşmaması kararı verebilir.