Alanya’da 2.El Otomobil Sektörü Neden Durdu?

Çip krizi sebebiyle üretimde yaşanan aksamaların ve lojistik sorunlarının yanı sıra son günlerde gündeme gelen ÖTV indirimi beklentisinin de piyasayı olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Ahmet Sünbül, yaşanan belirsizliğin sektörde güvensiz bir ortam oluşturduğunu dikkat çekerek satışların durma noktasına geldiğini belirtti.

Maliyet artışları sektörü olumsuz etkileyen ve fiyat artışlarına sebebiyet veren bir çok etken olduğunu söyleyen Ahmet Sünbül şu değerlendirmelerde bulundu.

“Maliyet artışları döviz kurunun dalgalı seyri ve doğal olarak arz talep dengesinde yaşanan sıkıntılar sektörü olumsuz etkilerken vatandaşlarımızın otomobil sahibi olmasını da zorlaştırdı. Pandemi sebebiyle yaşanan çip krizi ve lojistik sıkıntısı da hala devam ediyor.

Piyasada sıfır araç girişiminin olmamasının yanında stokçuluk yapan galericiler piyasanın artmasına neden olmuştur. ÖTV indirimin yapılacağını ve fiyatlarında düşeceğini düşünmüyorum.

2018 yılında ALTSO olarak başlattığımız girişimde bulunduğumuz Alanya’da başlayan mesleki yeterlilik belgesi ve yetki belgesinin zorunlu oldu. İkinci el araç sektöründeki sorunların giderilmesi için yönetmenliğin bir an önce uygulanması gerekiyor.

Her defasında gündeme getirmeye çalıştığımız gibi 2. El araç ticaretine yönelik düzenleme uygulanmaya başlandığı taktirde devletin vergi kaybının ve tüketicinin mağduriyetlerinin önüne geçilecektir.

Denetimlerin yapılmaması fiyatların artmasına sebep oluyor. Meslekle alakası olmayan kişiler hiç bir vergi ödemeden araç alıp satıyor ve piyasanın fiyat dengesini bozuyor. Ayrıca yurt dışından bazı firmaların büyük sermaye ile ülkemize gelerek piyasadaki tüm araçları toplayıp stokçuluk yapması da fiyat artışlarında büyük bir etken. “ ifadelerine yer verdi.