Alanya’nın ‘Dikenli Kabak Taratoru’ Tarifi

Ana vatanı Meksika ve Orta Amerika olan diken kabağı ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yaygındır ve Rodos kabağı ve şayot (chayote), Xu xu gibi isimlerle de anılır. Bilimsel adı  Sechium edule olan kabakgiller sebzesi armudi şekli ve rengiyle avokadoya çok benzediği gibi dikensiz de olabiliyor. Lezzetinin yanı sıra besin değeri açısından da önemli.Potasyum ve B komplex vitaminleri açısından çok zengin. Kansızlık, kolestrol, tansiyon gibi hastalıklara iyi geldiği ve yüksek lif ve düşük kalori içeren dikenli kabağı, bulursanız alıp denemenizi tavsiye ediliyor. 

Dikenli Kabak Taratoru (Dikenli Kabak Düzmesi) 

Malzemeler • 6-8 Kişilik Yapılışı:

Kabaklar dış şekline göre dilimlenir. Dilimlenen kabakta oluşan kaygan yapının ele yapışmaması için dilimlenen kabaklar suda bekletilir (5-10 dk). Ardından kabukları soyulur. Şekillerine göre dilimlenen ve kabuğu soyulan kabak dilimleri ince ince kesilip tuzlanarak kızartılır. Tarator Yapımı: Cevizler havanda yağı çıkana kadar dövülür. Dövülen cevizler bir kaba alınır ve su ile karıştırılır.

(Koyu kıvamlı tarator elde etmek istenirse su miktarı az tutulabilir).

Ardından sarımsak da havan yardımı ile dövülür. Sarımsak ve limon, suda iyice ezilmiş cevizin üzerine eklenir. Tarator karışımına isteğe bağlı olarak tuz ilave edildikten sonra kızartılan kabaklar ile karıştırılır ve servisi yapılır.

Püf Noktası: » Cevizlerin kararmaması için hazırlanmış taratora limon suyu servisten hemen önce eklenmelidir. » Dövme işlemi için robot da kullanılabilir.

1,5 kg dikenli kabak Kızartmak İçin: 2 su bardağı ceviz Sıvı yağ 3 adet orta boy limon 3 tatlı kaşığı tuz Sarımsak (miktarı isteğe bağlı) Su (miktarı isteğe bağlı)