Göktepe, "Çiftçi Bugün Üretim Yapmak İstemiyor"

Son dönemde akaryakıta gelen zamlar ile birlikte Türkiye’de iğneden ipliğe her ürünün fiyatı iki katına çıktı. Üst üste gelen zamlar her sektörde olduğu gibi tarım sektörünü de ciddi anlamda etkiledi. Fideden, kimyaya kadar tarım sektöründeki bir çok ürün de zamlandı.
“ÇİFTÇİ ÜRETTİĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR”
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, son dönemde gelen zamlar ile birlikte tarımdaki üretimin de durma noktasına geldiğini söyledi. İnsanların muz bile üretmek istemediğini ifade eden Göktepe, “Çiftçinin ürettiği ürün elde ettiği geliri, giderini bile karşılamıyor. Bugün bir domates fidesi bile 15 TL’den satılıyor. Bir domates fidesinden alınan üründen çiftçiye sadece 3-4 kilo kalıyor” dedi.
“ÇİFTÇİNİN GİDERİ GELİRİNİ KARŞILAMIYOR”
Çiftçinin bir sondaj için bile 300-400 bin TL arasında ödeme yapması gerektiğini ifade eden Göktepe, “Sera yapmak da sondaj için harcadığı gider kadar tutuyor. Bir kepçe bile bir saat çalışsa 2 bin TL alıyor. Bu da bir maliyet demek. Çiftçi cebinden harcıyor ama üründen bu parayı kazanamıyor. Bugün çiftçi bırakın yeni bahçe yapıp, sera yapmayı mevcut bahçesinde üretim yapmak bile istemiyor. Tarım resmen dibe vurdu” dedi.