Ekrem HAN
Köşe Yazarı
Ekrem HAN
 

İkinci elde neler oluyor ?

Feto iş başında ve sempatizanları stokculuga ve fırsatçılıklarına devam ediyor ve her geçen gün otomobil fiyatları yükseliyor. Türkiye’deki döviz dalgalarını fırsat bilen fırsatçılar her zamanki gibi yine iş başındalar. Kovid döneminde sıfır araçta üretime ara verilmesi ve daha sonrası oluşan cip sorunlarından dolayı araç üretimi yavaşlamıştı. Otomobillerden akıllı diş fırçalarına kadar birçok alanda kullanılan çiplerin üretiminin küresel talebi karşılayamaması sonucunda ortaya çıkan krize “çip krizi” denir. Tarihin birçok döneminde kısa süreli çip krizleri yaşansa da 2018 yılında başlayan ve hâlâ devam eden kriz en uzun soluklusudur. Bahsettiğimiz bu cip sorunundan ve fırsatçıların az üretilen araçları stok yaparak halkın almasına mani oldular. Sıfır araç bayileri araç olmasına rağmen yok diyerek anlaşmış oldukları galeri yada yatırımcılara satarak bu krızı ateşlediler. Haberlerde gördüğünüz gibi çoğu kapalı otopark bu tarz araçlar ile doludur. Sıfır Aracın olmaması aslında araç olmasına rağmen halka ulaşmayınca her geçen gün oluşan taleplere göre sıfır aracın fabrika satış fiyatının 200-300 bin Türk lirası üzerinde satıldığını görebiliyoruz. Son zamanlarda 5-6 yaşlarında km yapmış kazaya karışmış hasar kayıtlı araçlar bile sıfır araç fiyatlarının çok daha üzerinde satılmaktadır. Yükselen fiyatlarda eski araç sahipleri almış oldukları aracın fiyatının 4-5 katına satabiliyor ve satmış oldukları kazanç sağladıkları bu kâr yani kazançın vergisini ödüyorlar mı acaba bu konuyu çok merak ediyorum. En çok dikkatimi çeken 25-30 yaşlarında araçların bile çok yüksek satıldıgıdır neredeyse sıfır araçlar ile yarışmaktalar. Halk arasında kuş serisi olarak bilinen doğan , Şahin , kartal tarzı araçlar kovid öncesi 10-15 bin tl ye müşterilere sunuluyor ve talep azdı şimdi 200-250 bin tl ye ilan sitelerinde görmek mümkündür. Fırsatçıların kovıd ve hemen sonrasında cip sorunlarını kolay para kazanma hefeslerinden dolayı ikinci elde tavan yapan fiyatlar insanların araç alma hayalini gerçekleştirmek biraz imkansızlaşmaktadır. 20 yaşında ehliyetini yeni almış bir genç neredeyse babası yaşında bir 30 -35 yıllık bir araç almaya çalışması için asgari ücret ile 3 yıl çalışıp hiç bir para harcamaması gerekiyor. Durum bu kadar vahimken devlet tarafından alınan önlemler yetersiz kalmakta ve bu önlemler ve cezaları daha da agırlaştırılması gerekiyor. Ümidimiz yerli otomobilimiz Togg da  Hayaldi gerçek oldu herkesin ümidi oldu.
Ekleme Tarihi: 17 Haziran 2023 - Cumartesi

İkinci elde neler oluyor ?

Feto iş başında ve sempatizanları stokculuga ve fırsatçılıklarına devam ediyor ve her geçen gün otomobil fiyatları yükseliyor.
Türkiye’deki döviz dalgalarını fırsat bilen fırsatçılar her zamanki gibi yine iş başındalar.
Kovid döneminde sıfır araçta üretime ara verilmesi ve daha sonrası oluşan cip sorunlarından dolayı araç üretimi yavaşlamıştı.
Otomobillerden akıllı diş fırçalarına kadar birçok alanda kullanılan çiplerin üretiminin küresel talebi karşılayamaması sonucunda ortaya çıkan krize “çip krizi” denir. Tarihin birçok döneminde kısa süreli çip krizleri yaşansa da 2018 yılında başlayan ve hâlâ devam eden kriz en uzun soluklusudur.
Bahsettiğimiz bu cip sorunundan ve fırsatçıların az üretilen araçları stok yaparak halkın almasına mani oldular.
Sıfır araç bayileri araç olmasına rağmen yok diyerek anlaşmış oldukları galeri yada yatırımcılara satarak bu krızı ateşlediler.

Haberlerde gördüğünüz gibi çoğu kapalı otopark bu tarz araçlar ile doludur.

Sıfır Aracın olmaması aslında araç olmasına rağmen halka ulaşmayınca her geçen gün oluşan taleplere göre sıfır aracın fabrika satış fiyatının 200-300 bin Türk lirası üzerinde satıldığını görebiliyoruz.
Son zamanlarda 5-6 yaşlarında km yapmış kazaya karışmış hasar kayıtlı araçlar bile sıfır araç fiyatlarının çok daha üzerinde satılmaktadır.
Yükselen fiyatlarda eski araç sahipleri almış oldukları aracın fiyatının 4-5 katına satabiliyor ve satmış oldukları kazanç sağladıkları bu kâr yani kazançın vergisini ödüyorlar mı acaba bu konuyu çok merak ediyorum.
En çok dikkatimi çeken 25-30 yaşlarında araçların bile çok yüksek satıldıgıdır neredeyse sıfır araçlar ile yarışmaktalar.
Halk arasında kuş serisi olarak bilinen doğan , Şahin , kartal tarzı araçlar kovid öncesi 10-15 bin tl ye müşterilere sunuluyor ve talep azdı şimdi 200-250 bin tl ye ilan sitelerinde görmek mümkündür.
Fırsatçıların kovıd ve hemen sonrasında cip sorunlarını kolay para kazanma hefeslerinden dolayı ikinci elde tavan yapan fiyatlar insanların araç alma hayalini gerçekleştirmek biraz imkansızlaşmaktadır.
20 yaşında ehliyetini yeni almış bir genç neredeyse babası yaşında bir 30 -35 yıllık bir araç almaya çalışması için asgari ücret ile 3 yıl çalışıp hiç bir para harcamaması gerekiyor.
Durum bu kadar vahimken devlet tarafından alınan önlemler yetersiz kalmakta ve bu önlemler ve cezaları daha da agırlaştırılması gerekiyor.
Ümidimiz yerli otomobilimiz Togg da 
Hayaldi gerçek oldu herkesin ümidi oldu.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve alanyakenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
petshop