mecidiyekoyilan.com sisliclub.com bakirkoynet.com halkalibeste.com avcilartasarim.com sirintepeevleri.com bahcesehirkonut.com taksimpark.com besiktastayim.net kartalpartnerler.com mykadikoy.com umraniyeilan.com anadoluchat.com maltepeozel.com ankabeylikduzu.com opendik.com avrupasabah.com kocaeligrafiktasarim.com niceantalya.com atakoykbb.com eskisehireleman.com muglafethiye.com sakaryagunlukkiralik.com muglalilaremlak.com malatyayolyardim.com denizliavize.com konyakonutborsasi.com kayseriliforumu.com ankaraenglishtime.com bursawikipedia.com neizm.com

Alanya'nın Göleviz Yemeği Tarifi

Yaşam 30.01.2022 - 09:10, Güncelleme: 30.01.2022 - 09:22
 

Alanya'nın Göleviz Yemeği Tarifi

Alanya pazarlarında bu mevsimde bolca "Göleviz" diğer ismi ile " Kolakaz " görmek mümkün. Yabancıların şaşkın gözlerle baktığı bu sebze Alanyalılar tarafından sevilerek tüketiliyor.

Yöresel mutfaklarımızdan Alanya mutfağında Lezzeti kadar sağlık acısından da önemi büyük Göleviz ‘in. Yapılan araştırmalar sonucu bu ürünün çok tüketildiği topraklar olan Güney Pasifik'in Polinezya nüfusunda kalın bağırsak kanseri oranının düşük olmasının sebebi olarak ,temel gıda olarak  Göleviz ‘in tüketiliyor olması gösteriliyor.  Kanser, karaciğer ve şeker hastalıklarına da iyi geldiği belirtilen bu önemli besin kaynağı olan Göleviz ‘in üretimi ve tüketiminin, insan sağlığı ve ülke ekonomisi acısından büyük önem arz etmektedir. İşte Nefis Göleviz Yemeği Tarifi; Malzemeler 1.5 kg gölevîz 1 su bardağı haşlanmış nohut 500 gr kemikli et veya 500 gr kuşbaşı et 3 yemek kaşığı domates salçası 3 Adet orta boy domates 2 adet orta boy soğan 3 adet limon 3 yemek kaşığı tereyağı 4 yemek kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber 2 tatlı kaşığı tuz Hazırlanışı Kullanılacak olun 1 su bardağı nohut bir gece önceden ıslatılır ve yemeğin yapılacağı gün kullanılmak üzere haşlanır. Gölevizler yıkanmadan eller kuru şekilde soyulur, bıçak ile kırılarak doğranır. Bu şekilde doğranması makbuldür. Doğranan gölevizler limon suyu ile harman edilip üzerindeki kayganlık gidene kadar bol su ile yıkanır. Isıtılmış tencereye kemikli etler alıntr ve suyunu çekene kadar kavrulur. Suyunu çeken etlere tereyağı ve zeytinyağı eklenerek bir miktar daha kavrulur ve ince ince yemeklik doğranan soğanlar ilave edilir. Soğanlar pembeleşince rendelenmiş domates eklenerek biraz daha kavrulur, ardından domates salçası ve kırmızıbiber de eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Tuz ve yaklaşık 6 bardak kadar su (ederin pişmesini sağlamak için) konularak eder yumuşayana kadar pişirilir. Etler yumuşadıktan sonra gölevizler, haşlamış nohut, limon suyu eklenerek normal ateşte pişirilmeye bırakılır. (Eğer suyu gölevizleri aşacak miktarda değilse su ilavesi yapılır.) Gölevizler yumuşak bir kıvam aldıktan sonra yemek ocaktan alınır ve servisi yapılır. Düdüklü tencerede pişirilir ise, pişirme süresi kısalır. Not Gölevizinize Limon Eklemezseniz ve Limonda Bekletmezseniz Bamya Gibi Süner. Göleviz Alanya ve Anamur arasında tüketilen sebzedir. Yumruludur, patatesi andırır. 
Alanya pazarlarında bu mevsimde bolca "Göleviz" diğer ismi ile " Kolakaz " görmek mümkün. Yabancıların şaşkın gözlerle baktığı bu sebze Alanyalılar tarafından sevilerek tüketiliyor.

Yöresel mutfaklarımızdan Alanya mutfağında Lezzeti kadar sağlık acısından da önemi büyük Göleviz ‘in. Yapılan araştırmalar sonucu bu ürünün çok tüketildiği topraklar olan Güney Pasifik'in Polinezya nüfusunda kalın bağırsak kanseri oranının düşük olmasının sebebi olarak ,temel gıda olarak  Göleviz ‘in tüketiliyor olması gösteriliyor. 

Kanser, karaciğer ve şeker hastalıklarına da iyi geldiği belirtilen bu önemli besin kaynağı olan Göleviz ‘in üretimi ve tüketiminin, insan sağlığı ve ülke ekonomisi acısından büyük önem arz etmektedir.

İşte Nefis Göleviz Yemeği Tarifi;

Malzemeler

1.5 kg gölevîz
1 su bardağı haşlanmış nohut
500 gr kemikli et veya 500 gr kuşbaşı et 3 yemek kaşığı domates salçası 3 Adet orta boy domates
2 adet orta boy soğan
3 adet limon
3 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
2 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı

Kullanılacak olun 1 su bardağı nohut bir gece önceden ıslatılır ve yemeğin yapılacağı gün kullanılmak üzere haşlanır.
Gölevizler yıkanmadan eller kuru şekilde soyulur, bıçak ile kırılarak doğranır. Bu şekilde doğranması makbuldür. Doğranan gölevizler limon suyu ile harman edilip üzerindeki kayganlık gidene kadar bol su ile yıkanır.
Isıtılmış tencereye kemikli etler alıntr ve suyunu çekene kadar kavrulur. Suyunu çeken etlere tereyağı ve zeytinyağı eklenerek bir miktar daha kavrulur ve ince ince yemeklik doğranan soğanlar ilave edilir.
Soğanlar pembeleşince rendelenmiş domates eklenerek biraz daha kavrulur, ardından domates salçası ve kırmızıbiber de eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Tuz ve yaklaşık 6 bardak kadar su (ederin pişmesini sağlamak için) konularak eder yumuşayana kadar pişirilir. Etler yumuşadıktan sonra gölevizler, haşlamış nohut, limon suyu eklenerek normal ateşte pişirilmeye bırakılır.
(Eğer suyu gölevizleri aşacak miktarda değilse su ilavesi yapılır.) Gölevizler yumuşak bir kıvam aldıktan sonra yemek ocaktan alınır ve servisi yapılır.

Düdüklü tencerede pişirilir ise, pişirme süresi kısalır.

Not

Gölevizinize Limon Eklemezseniz ve Limonda Bekletmezseniz Bamya Gibi Süner. Göleviz Alanya ve Anamur arasında tüketilen sebzedir. Yumruludur, patatesi andırır. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve alanyakenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
vip bayan
petshop