mecidiyekoyilan.com sisliclub.com bakirkoynet.com halkalibeste.com avcilartasarim.com sirintepeevleri.com bahcesehirkonut.com taksimpark.com besiktastayim.net kartalpartnerler.com mykadikoy.com umraniyeilan.com anadoluchat.com maltepeozel.com ankabeylikduzu.com opendik.com avrupasabah.com kocaeligrafiktasarim.com niceantalya.com atakoykbb.com eskisehireleman.com muglafethiye.com sakaryagunlukkiralik.com muglalilaremlak.com malatyayolyardim.com denizliavize.com konyakonutborsasi.com kayseriliforumu.com ankaraenglishtime.com bursawikipedia.com neizm.com

AKMEK’te dünyanın ilk halısının desenleri eski koltuğa işlendi

Kültür-Sanat (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 23.07.2023 - 15:45, Güncelleme: 23.07.2023 - 14:00
 

AKMEK’te dünyanın ilk halısının desenleri eski koltuğa işlendi

AKMEK’te dünyanın ilk halısının desenleri eski koltuğa işlendi

Kepez Meslek Eğitim Kurslarında (AKMEK), Arkeoloğlara göre M.Ö 3-5 yüzyıla ait olduğu düşünülen Dünyanın bilinen ilk halısı ve aynı zamanda düğümlü ilk halısı olan ‘Pazırık Halısı’nın desenlerinin işlendiği eski koltuk kıymetli bir sanat eserine dönüştürüldü. 1 santimetrede 36 düğüm atılan koltuğun el işçiliği tam 2 yılda tamamlandı.AKMEK’in 12. Geleneksel Yıl Sonu Sergisi muaazzam bir el emeği örneğine ev sahipliği yapıyor. Mimar Sinan Kongre Merkezi’ndeki sergide, birbirinden eşsiz el emeği ürünlerinin arasında yer alan Pazarık desenli koltuk büyük ilgi çekiyor. Eski bir koltuk, Arkeoloğlara göre M.Ö 3-5 yüzyıla ait olduğu düşünülen Dünyanın bilinen ilk halısı ve aynı zamanda düğümlü ilk halısı olan ‘Pazırık Halısı’nın desenleri işlenerek, kıymetli bir sanat eserine dönüştürüldü. 1 santimetrede 36 düğüm atılan koltuğun el işçiliği tam 2 yılda tamamlandı.Koltuğun işlemeleri 2 yılda tamamlandıPazarık Halısı desenlerinin işlendiği koltuğunun çok ince işçilikle dolu bir el emeği ürünü olduğunu belirten AKMEK El Sanatları Teknolojisi Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Leyla Karasu Memiş, “Eski koltuğu önce temizledik. Boya yapmadık. Özelliği kaybolmasın diye zımparalanarak temizlenip yağlanma yapıldı. Hazeran’la arkası kaplandı. Üzerine işlenecek işlemenin bir hikayesi olmasını istedik. Dünyanın ilk halısı ve ilk düğümlü halısının desenleri ganaviçeye çevrildi. Renklere sadık kaldığımız koltuğumuzun işlemelerini öğrencimiz Atiye Delibaş ile birlikte tam 2 yılda tamamladık. Süreç çok meşakatli ve yorucu olsada ortaya çıkan güzellik bizleri çok mutlu etti” dedi.Pazırık halısıMemiş halı hakkında şu bilgileri verdi:“Arkeoloğlara göre M.Ö 3-5 yüzyıla ait olduğu düşünülen Dünyanın bilinen ilk halısı ve aynı zamanda düğümlü ilk halısıdır. Kareye yakın dörtgen biçimindedir. Bu dörtgen yapı, Eski Türklerin ve birçok bozkır ulusunun dünyayı dört köşe olarak algıladıklarından ve dört yön belirlediklerinden dolayıdır. Pazarık halısı; bitkisel ve geometrik motifler ile birlikte hayvan ve insan figürleri de kullanılarak dokunulmuştur. Pazırık halısında bulunan motiflerden birisi de ata binen insan motifleridir. Atın kuyruğunun bağlanmasının işlendiği bu motifler Ön Türklerden Tatalara yüzyıllarca devam etmiş bir gelenektir. Hala bir çok türk boyu atlarını kuyruklarını bu şekilde bağlamaktadır.”
AKMEK’te dünyanın ilk halısının desenleri eski koltuğa işlendi
Kepez Meslek Eğitim Kurslarında (AKMEK), Arkeoloğlara göre M.Ö 3-5 yüzyıla ait olduğu düşünülen Dünyanın bilinen ilk halısı ve aynı zamanda düğümlü ilk halısı olan ‘Pazırık Halısı’nın desenlerinin işlendiği eski koltuk kıymetli bir sanat eserine dönüştürüldü. 1 santimetrede 36 düğüm atılan koltuğun el işçiliği tam 2 yılda tamamlandı.
AKMEK’in 12. Geleneksel Yıl Sonu Sergisi muaazzam bir el emeği örneğine ev sahipliği yapıyor. Mimar Sinan Kongre Merkezi’ndeki sergide, birbirinden eşsiz el emeği ürünlerinin arasında yer alan Pazarık desenli koltuk büyük ilgi çekiyor. Eski bir koltuk, Arkeoloğlara göre M.Ö 3-5 yüzyıla ait olduğu düşünülen Dünyanın bilinen ilk halısı ve aynı zamanda düğümlü ilk halısı olan ‘Pazırık Halısı’nın desenleri işlenerek, kıymetli bir sanat eserine dönüştürüldü. 1 santimetrede 36 düğüm atılan koltuğun el işçiliği tam 2 yılda tamamlandı.

Koltuğun işlemeleri 2 yılda tamamlandı
Pazarık Halısı desenlerinin işlendiği koltuğunun çok ince işçilikle dolu bir el emeği ürünü olduğunu belirten AKMEK El Sanatları Teknolojisi Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Leyla Karasu Memiş, “Eski koltuğu önce temizledik. Boya yapmadık. Özelliği kaybolmasın diye zımparalanarak temizlenip yağlanma yapıldı. Hazeran’la arkası kaplandı. Üzerine işlenecek işlemenin bir hikayesi olmasını istedik. Dünyanın ilk halısı ve ilk düğümlü halısının desenleri ganaviçeye çevrildi. Renklere sadık kaldığımız koltuğumuzun işlemelerini öğrencimiz Atiye Delibaş ile birlikte tam 2 yılda tamamladık. Süreç çok meşakatli ve yorucu olsada ortaya çıkan güzellik bizleri çok mutlu etti” dedi.

Pazırık halısı
Memiş halı hakkında şu bilgileri verdi:
“Arkeoloğlara göre M.Ö 3-5 yüzyıla ait olduğu düşünülen Dünyanın bilinen ilk halısı ve aynı zamanda düğümlü ilk halısıdır. Kareye yakın dörtgen biçimindedir. Bu dörtgen yapı, Eski Türklerin ve birçok bozkır ulusunun dünyayı dört köşe olarak algıladıklarından ve dört yön belirlediklerinden dolayıdır. Pazarık halısı; bitkisel ve geometrik motifler ile birlikte hayvan ve insan figürleri de kullanılarak dokunulmuştur. Pazırık halısında bulunan motiflerden birisi de ata binen insan motifleridir. Atın kuyruğunun bağlanmasının işlendiği bu motifler Ön Türklerden Tatalara yüzyıllarca devam etmiş bir gelenektir. Hala bir çok türk boyu atlarını kuyruklarını bu şekilde bağlamaktadır.”
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve alanyakenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
vip bayan
petshop